Edent Kids

Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea la copii

Când ești părinte, siguranța și sănătatea copilului tău devine cea mai importantă prioritate. În acest sens, vei face echipă cu medici pediatri care să te îndrume și să monitorizeze atent creșterea și dezvoltarea celui mic, de la an la an. 

Unul dintre primele lucruri pe care le poți face pentru sănătatea celui mic este să te asiguri că îl vaccinezi la timp, pentru a-i ajuta organismul să se apere de virusuri, bacterii, infecții și alți agenți patogeni.

În acest sens, ți-am pregătit un ghid despre vaccinarea la copii, din primul an de viață și până la adolescență, pentru a înțelege mai bine importanța imunizării celor mici.

De ce este important vaccinul și cum funcționează el?

Vaccinul este o metodă certificată de protecție împotriva infecțiilor, al cărui rol este să întărească sistemul imunitar și să ofere „instrucțiuni” de apărare în cazul în care organismul se întâlnește cu un anumit virus.

Prin vaccinare, sistemul imunitar învață să recunoască virusurile și bacteriile invadatoare, dar și să producă anticorpi capabili să le neutralizeze. 

Astfel, dacă organismul copilului este expus la virusurile și bacteriile respective, sistemul său imunitar le va recunoaște, va declanșa anticorpii, adică „apărătorii” naturali ai organismului, iar aceștia vor lupta pentru a elimina agenții dăunători.

Vaccinul la copii reprezintă prima linie de apărare împotriva bolilor serioase ale copilăriei, fiind utilizat atât în scop de prevenție, cât și în scop curativ. Să nu uităm că vaccinul a avut un rol esențial în eradicarea unor boli precum variola și poliomielita, iar astăzi continuă să țină sub control un număr mare de afecțiuni contagioase, precum difteria, tetanosul sau tuberculoza și multe altele.

Fiecare țară și-a creat propria schemă națională de vaccinare împotriva bolilor infecțioase. În cele ce urmează, îți vom prezenta schema completă de vaccinare la copii în România, începând cu primul an de viață și până la adolescență. 

Schema de vaccinare la copii

În România, schema de vaccinare începe în primele ore de viață ale copilului, în maternitate, și continuă pe parcursul anilor, până la maturitate. Unele vaccinuri se fac în doză unică, iar altele pot necesita rapel.

Vaccinuri făcute în maternitate

  • în primele 24 de ore de la naștere: vaccinul hepatitic B, pentru a preveni infecțiile hepatice cauzate de virusul hepatitei B.
  • în primele 2-7 zile de viață: vaccinul contra tuberculozei de tip Calmette Guerin BCG, care lasă o cicatrice mică pe braț. 

Vaccinuri făcute la medicul de familie

  • la 2, 4 și 11 luni: vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), realizat în 3 etape, care asigură protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, infecției cu haemophilus influenzae tip B și hepatitei virale tip B.
  • la 2, 4 și 11 luni: vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe, realizat în 3 etape, care protejează de pneumonii, otite, septicemii și meningită.
  • la 12 luni (1 an): vaccinul rujeolic-rubeolic-urlian (ROR), viu atenuat, ce oferă protecție împotriva pojarului, rubeolei și oreionului.

Vaccinuri făcute după vârsta de 1 an

  • 5 ani: rapel 2 pentru vaccinul rujeolic-rubeolic-urlian (ROR), viu atenuat.
  • 5-6 ani: vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI. 
  • 14 ani: vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa).

În continuare, îți vom prezenta lista vaccinurilor obligatorii și opționale din România.

Vaccinuri obligatorii:

  • BCG – profilaxia primară a tuberculozei
  • DTP – vaccin împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive
  • DT – vaccin împotriva difteriei și tetanosului
  • VPOT – vaccin împotriva poliomielitei
  • HepB – vaccin antihepatită B
  • ROR – vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei
  • Hib – vaccin împotriva Haemophilus influenzae
  • Vaccin împotriva Streptococcus pneumoniae – Pneumococ

Vaccinuri opționale:

  • Vaccinul antigripal – recomandat copiilor cu vârsta între 2 și 17 ani, fie în scop preventiv, fie pentru a reduce din intensitatea simptomelor asociate gripei, în caz de contractare a acestei boli contagioase.
  • Vaccinul împotriva rotavirusului – un virus de tip ARN ce reprezintă cea mai frecventă cauză de diaree la sugari și copii mici.
  • Vaccinul împotriva varicelei – varicela este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian VZV.
  • Vaccinul antimeningococic – meningita este o formă de infecție a sistemului nervos central, o afecțiune severă, cu risc letal.
  • Vaccinul hepatitic A – protejează de hepatita A, cunoscută și drept boala mâinilor murdare.
  • Vaccinul antiHPV – se recomandă să fie făcut între 9 și 29 de ani; virusul papiloma uman (HPV) este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la nivel mondial.
  • Vaccinul antiSARS-COV-2 – menit să amelioreze simptomele și să combată complicațiile cauzate de virusul SARS-COV-2. 

Ce este rapelul și de ce este important?

Vaccinul oferă organismului o imunitate artificială, care durează pe o perioadă îndelungată de timp, însă chiar și așa, organismul are tendința să „uite” agenții patogeni. 

Rapelul sau vaccinarea secundară reamintește organismului detaliile unui anumit agent patogen, astfel încât, la contactul cu acesta, sistemul imunitar produce din nou anticorpii necesari pentru a lupta cu boala. Așadar, rapelul consolidează protecția de lungă durată împotriva anumitor agenți patogeni.

De ce este bine să vaccinăm copiii

Vaccinarea copiilor este esențială pentru sănătatea și siguranța lor. Prin vaccinare, oferim copiilor noștri un scut puternic împotriva unor boli grave și, uneori, fatale. 

Iată care sunt beneficiile vaccinării:

  • Protecția împotriva unor boli periculoase. Difteria, tusea convulsivă, poliomielita și alte asemenea afecțiuni au consecințe destul de grave asupra sănătății și pot conduce la complicații pe termen lung.
  • Previn răspândirea bolilor la alți copii sau adulți. Vaccinarea protejează atât copilul, cât și oamenii cu care acesta interacționează în fiecare zi, de la membri ai familiei la colegi de la grădiniță, educatori, profesori etc. Cu cât mai mulți copii sunt vaccinați, cu atât sunt mai puțin șanse ca bolile să se răspândească în comunitate.
  • Evitarea complicațiilor nedorite și mult mai costisitoare. Tratarea bolilor poate implica costuri semnificative, atât financiare, cât și în ceea ce privește sănătatea copilului pe termen lung. 

Ce riscuri apar dacă părinții refuză sau amână să-și vaccineze copiii?

Amânarea sau refuzarea vaccinării poate pune în pericol viața și sănătatea copilului, dar și a comunității din care acesta face parte. 

Copiii nevaccinați sunt mai predispuși să contracteze și să răspândească boli precum rujeola, tusea convulsivă și rubeola. Acest lucru poate duce la focare de boli în comunitate, afectând atât copiii prea mici pentru a fi vaccinați, cât și persoanele vulnerabile.

Unele boli, care de altfel pot fi prevenite prin vaccinare, pot fi responsabile de apariția unor consecințe nedorite, precum leziuni permanente sau chiar deces.

Tratarea bolilor este adesea mai costisitoare decât prevenirea lor prin vaccinare. Refuzul vaccinării poate duce la creșterea cheltuielilor medicale și la presiuni asupra sistemelor de sănătate.

La EDENT Kids, vrem să te ajutăm să iei cele mai bune decizii pentru îngrijirea copilului tău. Sănătatea celor mici este un dar prețios, iar prin vaccinare, le oferim un scut de protecție împotriva bolilor mai grave.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Programari