Edent Kids

Cariile pe dinți temporari – de ce apar și cum se tratează

Primii dinți ai copilului, cunoscuți ca și dinți temporari sau de lapte, încep să erupă în jurul vârstei de 6 luni și continuă să apară până la vârsta de 2-3 ani. 

Deși dinții temporari au o durată de viață limitată, sunt esențiali pentru mestecare, vorbire,  dezvoltarea armonioasă a maxilarelor și danturii, inclusiv pentru sănătatea generală a copilului tău.

Ce rol au dinții temporari

  • mențin pe arcadă spațiul necesar erupției dinților permanenți; pierderea prematură a acestor dințișori poate cauza malpoziția dinților definitivi.
  • asigură copilului o masticație confortabilă, dacă sunt bine îngrijiți și sănătoși.
  • maxilarele pe care stau dinții temporari se dezvoltă armonios.

Dacă masticația este incorectă, maxilarele nu se pot dezvolta suficient pentru a face loc celor 32 de dinți definitivi. 

Încă de la erupția primului dințișor de lapte, este necesar să înlocuiești tifonul steril cu periuța de dinți tip degetar. Materialul moale din care este realizată periuța este blând cu gingiile și dinții de lapte. Poți folosi periuța tip degetar atât cu pastă de dinți, cât și fără. 

După ce numărul dinților de lapte este complet, periajul dentar zilnic devine obligatoriu. Prin urmare, poți înlocui degetarul cu periuțele de dinți de dimensiuni mai mici și cu peri moi. În această perioadă, este important să-i însușești micuțului obiceiul de a-și îngriji dințișorii, tocmai pentru că și dinții de lapte pot fi afectați de carii, la fel ca cei definitivi.

Structura dinților temporari

Dinții temporari au o structură diferită față de cea a dinților definitivi, ceea ce îi face mai vulnerabili la atacul carios. Dacă o carie dentară pe dinții de lapte nu este tratată la timp, ea poate la pierderea dintelui, ceea ce va afecta erupția dintelui permanent. 

Dinții temporari diferă de cei permanenți prin faptul că: 

  • smalțul și dentina sunt mai reduse în dimensiuni. 
  • pulpa dentară are dimensiuni mai mari decât cea a dinților permanenți, raportat la volumul coroanei. 
  • din cauza nivelului mai scăzut de mineralizare și a sensibilității la bacteriile care trăiesc în cavitatea orală, dinții temporari sunt mai vulnerabili la carii.

De ce apar cariile pe dinții de lapte

Principalii factori care favorizează apariția cariilor pe dentiția temporară sunt:

  • Zahărul prezent în lapte sau în alimente;
  • Igiena orală insuficientă, lipsa periajului regulat;
  • Lichide dulci (miere, sirop) aplicate pe suzetă;
  • Hrănirea cu biberonul și nespălarea dinților înainte de somn – acest obicei conduce la apariția cariei de biberon; copilul se satură și adoarme, cantitatea de salivă scade, deglutiția se diminuează, iar lichidul stagnează în cavitatea orală, constituind mediul ideal pentru apariția bacteriilor.

Cum evoluează cariile pe dentiția temporară

Mulți părinți nu știu că la copii, cariile pe dinți temporari evoluează mult mai rapid. Atunci când caria afectează smalțul, reușește să pătrundă mai rapid în dentină (stratul de sub smalț) și să ajungă imediat la nerv. La scurt timp de la apariție, caria se poate complica și provoca infecție sau durere celui mic.

Îți recomandăm să programezi o vizită la dentist înainte ca cel mic să aibă dureri. Vizitele periodice la cabinet ajută copilul să se familiarizeze cu mediul și medicul dentist, ceea ce va crește gradul de cooperare și de acceptare al tratamentelor. 

Dacă cel mic începe să aibă dureri de dinți, șansele să accepte un tratament stomatologic fără să se fi obișnuit cu vizitele la dentist scad semnificativ, iar tratamentul cariilor va fi îngreunat.

De ce să tratez niște dinți care oricum se vor schimba?

Unii părinți sunt tentați să creadă că nu este necesară intervenția și tratamentul cariilor pe dinții de lapte. Nimic mai greșit.

Amânarea vizitei la stomatolog și implicit a îngrijirii adecvate, nu face decât să complice planul de tratament și să îngreuneze dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a dentiției definitive. 

Câteva dintre consecințele cariilor netratate la timp sunt:

  • durerea dentară; 
  • inflamația gingiilor;
  • riscul de abces;
  • scăderea apetitului celui mic;
  • riscul de a se ajunge la extracții dentare;
  • afectarea erupției dinților permanenți;
  • pierderea primilor molari temporari, care ulterior poate cauza probleme cu mușcătura.

Dinții temporari sănătoși sunt esențiali pentru alinierea corectă a dinților permanenți, deci prevenirea și tratarea cariilor sunt cu atât mai importante. 

Tipuri de tratamente pentru cariile dinților temporari

  • Obturația. Se îndepărtează caria și se obturează dintele cu materiale speciale pentru dinții de lapte, care se întăresc rapid.
  • Coroanele dentare. Acestea îmbracă în întregime dințișorii, sunt realizate din materiale rezistente și imită atât forma, cât și culoarea dintelui natural. Coroanele sunt recomandate în cazul cariilor profunde și numai dacă pot fi o soluție mai eficientă decât obturația. 
  • Extracția dentară. Se face doar atunci când caria produce infecții repetate (abces) care nu pot fi ținute sub control și care influențează negativ starea generală a copilului. După extracția unui dinte de lapte cariat, medicul pedodont aplică un menținător de spațiu, astfel încât să se evite deplasarea și înghesuirea celorlalți dinților și să se păstreze locul pentru erupția dintelui definitiv. 

Prevenirea cariilor pe dinți temporari

Igiena orală riguroasă, limitarea consumului de zahăr și vizitele periodice la medicul dentist, începând de la apariția primului dințișor, sunt măsurile de prevenție pe care le poți lua acasă. Însă ele sunt mult mai eficiente dacă sunt combinate cu procedurile care se pot realiza în cabinetul stomatologic, precum fluorizarea dinților, sigilarea șanțurilor și a fosetelor.

Sănătatea orală a copiilor este o responsabilitate comună a părinților și a medicilor pediatrici. Încurajând obiceiurile sănătoase de îngrijire a dinților încă de la vârste fragede, ajutăm copiii să prevină nu doar cariile, ci și alte afecțiuni dentare mai serioase. 

Astfel, fiecare periuță de dinți devine o „armă” împotriva cariilor, iar fiecare vizită la dentist aduce cu sine oportunități de educare privind sănătatea dentară și de îmbunătățire continuă a obiceiurilor de îngrijire orală. 

 Împreună, protejăm zâmbetul micilor eroi și ținem neplăcerile la distanță!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Programari