Edent Kids

Rolul medicului neonatolog în primele zile de viață ale bebelușului 

Să știi că urmează să devii mămică este cel mai frumos sentiment din lume, iar emoțiile sunt pe măsură. Însă la momentul nașterii, vei avea alături de tine o întreagă echipă medicală care va supraveghea atât starea ta de sănătate, cât și a bebelușului. Printre acești medici, se numără și medicul neonatolog.

rolul-medicului-neonatolog

Ce este neonatologia?

Neonatologia este ramura medicinei care se ocupă de îngrijirea copilului nou-născut în primele 28 de zile de viață, perioadă în care au loc multe modificări de adaptare a bebelușului la viața extrauterină.

Multe viitoare mămici se întreabă ce înseamnă neonatologia. Aceasta poate fi considerată o subspecializare a pediatriei. Nevoia unui medic dedicat care să ofere asistență medicală imediată bebelușului, mai ales în primele ore de viață, a condus la dezvoltarea acestei specializări.

Așadar, neonatologie înseamnă:

  • evaluarea și asistența medicală oferită copilului nou-născut sănătos;
  • depistarea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor specifice acestei grupe de vârstă;
  • îngrijirea specifică acordată copiilor născuți prematur.

Ce face un medic neonatolog?

Probabil ai dedus deja că medicul neonatolog este primul medic al bebelușului tău. Acesta asigură supravegherea și asistența la naștere, monitorizează funcțiile vitale și efectuează tehnici de stabilizare a nou-născutului în primele minute de viață.

Dacă te întrebi până la ce vârstă are nevoie copilul tău de un medic neonatolog, răspunsul este: de la momentul nașterii și până la împlinirea a 28 de zile de la naștere. 

Iată câteva dintre atribuțiile unui medic neonatolog:

  • Asigură o îngrijire multidisciplinară nou-născutului. 
  • Furnizează terapie respiratorie asistată non-invazivă și/sau invazivă, adaptată în funcție de patologie și vârsta bebelușului.
  • Realizează proceduri de diagnostic și tratamente invazive precum: intubație endotraheală, puncție arterială și/sau venoasă, cauterizarea vaselor ombilicale, puncție lombară, etc.
  • Diagnostichează boli, anomalii și defecte congenitale, dezvoltând și planuri de tratament și de nutriție potrivite. 
  • Urmărește evoluția bebelușilor născuți prematur în colaborare cu echipe medicale multidisciplinare. 
  • Asigură nutriția optimă în cazul nou-născuților bolnavi.
  • Consiliază și educă familia privind alimentația, cu o atenție specială acordată alăptării. Oferă materiale educative scrise, audio-video sau demonstrații practice pentru părinți.
  • Completează registrul de vaccinuri, interpretează analize și prescrie tratamente, oferă recomandări pentru consultații de specialitate. 

Totodată, medicul neonatolog are cunoștințele necesare pentru a diagnostica și trata eventuale probleme respiratorii, infecții sau malformații ale copilului. De asemenea, un medic neonatolog va recunoaște foarte ușor sindroamele genetice, precum sindromul Down și îți va putea spune care sunt următorii pași. 

La EDENT KIDS, Dr. Claudia Berceanu este medicul neonatolog care te va ghida și îți va oferi sprijin, atât ție, cât și bebelușului, pe tot parcursul experienței de naștere și până când bebelușul împlinește 28 de zile. 

Încă o precizare: chiar dacă majoritatea bebelușilor nu au probleme de sănătate sau de adaptare la viața extrauterină după naștere, prima lună de viață este plină de provocări și elemente de noutate, atât pentru copil, cât și pentru părinți. 

Aici intervine expertiza medicală și calificarea de nivel înalt a medicului neonatolog, care știe să găsească soluții la provocările unice pe care nou-născuții sau copiii născuți prematur le-ar putea întâmpina. 

Copiii născuți prematur nu se pot hrăni corespunzător, iar organele lor nu sunt îndeajuns de dezvoltate pentru a funcționa fără ajutor special. Neonatologul stabilește planul de nutriție, astfel încât bebelușul născut prematur să depășească ușor momentele critice.

În ce momente vei interacționa cu medicul neonatolog?

Rolul medicului neonatolog este să asigure suport medical bebelușului la momentul nașterii și în primele 28 de zile de viață, însă prima ta interacțiune cu acesta va începe chiar dinaintea nașterii.

Consult neonatologic înainte de naștere

Prima ta întâlnire cu un medic neonatolog va avea loc în a 36-a săptămână de sarcină

Este recomandat să te programezi la un consult neonatologie în acest moment al sarcinii, pentru ca medicul neonatolog să adune informații detaliate despre sarcină și să evalueze posibile riscuri. Totodată, veți discuta și despre planul de naștere. 

Medicul neonatolog va fi prezent în sala de nașteri în momentul în care copilul vine pe lume, inclusiv la nașterile premature. 

La fiecare naștere asistă o echipă completă de medici, formată din: medic neonatolog, asistent neonatologie, medic obstetrician, echipa de anestezie și terapie intesivă pentru adulți.

Rolul medicului neonatolog imediat după naștere

Medicul neonatolog evaluează nou-născutul și gestionează adaptarea acestuia la schimbările care apar după ce trece de la viața intrauterină la viața extrauterină. 

În primă fază, medicul neonatolog asigură îngrijirea de rutină a bebelușului:

  • așază bebelușul sub radiantul termic sau pe pieptul mamei
  • șterge tegumentele și aspiră secrețiile, dacă sunt abundente
  • toaletează bontul ombilical cu betadină 
  • evaluează nou-născutul la naștere prin scorul Apgar, la 1 și 5 minute după naștere, timp în care urmărește culoarea pielii, frecvența bătăilor inimii, cum reacționează bebelușul la stimuli, tonusul muscular și respirația micuțului. Dacă nou-născutul are dificultăți de adaptare la viața extrauterină, medicul neonatolog intervine prompt prin metode de reanimare și echilibrare.

Ulterior, bebelușul este mutat în secția de neonatologie, unde i se monitorizează funcțiile vitale și i se asigură confortul termic. Dacă părinții sunt de acord, bebelușului i se administrează vitamina K pentru prevenția hemoragiilor și vaccinul împotriva hepatitei B. 

După ce bebelușul se echilibrează, este îmbrăcat și readus lângă mamă pentru alăptare. 

După 2 zile de viață și dacă greutatea copilului a depășit 2500 g, i se poate administra și vaccinul BCG. Mai multe detalii despre vaccinarea la copii poți citi aici.

Rolul medicului neonatolog la externare

După externare, vei mai veni cu bebelușul la consultații neonatologice până la împlinirea vârstei de 28 de zile, pentru a urmări buna dezvoltare și creștere a micuțului și a primi recomandări personalizate de la neonatolog.

În concluzie, neonatologia este ramura medicală dedicată sănătății bebelușilor, care se concentrează pe identificarea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor specifice, cu o atenție deosebită acordată bebelușilor născuți prematur. 

Prin urmare, rolul medicului neonatolog și îngrijirea oferită de acesta imediat după nașterea copilului este deosebit de importantă. În primele zile de viață, bebelușul trece prin schimbări semnificative, iar medicul neonatolog îl ajută să se adapteze mai ușor și să treacă cu bine peste eventualele momente critice. 

La Centrul Medical Pediatric EDENT KIDS din Tulcea, îți oferim tot sprijinul de care ai nevoie, atât tu, cât și micuțul tău, pentru a începe cu dreptul noua voastră viață împreună!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Programari