Edent Kids

Tulburări digestive la copii

„Mami, mă doare burtica!” nu este tocmai primul lucru pe care vrei să-l auzi dimineața. Sau în orice moment al zilei. Însă bebelușii și copiii se pot confrunta cu tulburări digestive mai des decât ne-am dori, în mare parte datorită faptului că sistemul lor digestiv nu este complet maturizat. 

De la durerea de burtică ce apare din senin la episoade frecvente de indigestie sau afecțiuni gastrointestinale cronice, în calitate de părinte, este necesar să urmărești cu atenție semnele de disconfort pe care cel mic le prezintă și să te adresezi medicului pediatru pentru ajutor de specialitate.

De ce îl doare burtica pe copil? Cauzele tulburărilor digestive

Tulburările digestive la copii pot apărea din mai multe cauze. Prima și cea mai importantă este că sistemul lor digestiv este incomplet maturizat. Inflamațiile sau problemele cu metabolismul se mai pot număra printre cauzele tulburărilor digestive la copii. 

Odată cu diversificarea alimentației, cei mici pot dezvolta intoleranță sau alergii care le pot declanșa episoade de indigestie. 

Cum recunoști indigestia la copii? Micuțul tău îți va spune că-l doare burtica. De asemenea, el mai poate experimenta o senzație de prea plin în stomac, arsuri gastrice, balonare, regurgitare, stări de greață asociate cu vărsături, eructații, flatulență, diaree.

Indigestia poate să apară și atunci când copilul consumă prea multe alimente într-un timp foarte scurt sau nu le mestecă îndeajuns. Totodată, postura sa din timpul mesei poate fi răspunzătoare pentru disconfortul abdominal resimțit ulterior. 

La ce să fii atent/ă când pe copil îl doare burta

Deoarece copiii mai mici de 8 ani nu pot diferenția corespunzător între durerea de burtă obișnuită și una care necesită asistență medicală, te încurajăm să afli locul în care este localizată durerea.

Iată câteva posibile afecțiuni gastrointestinale în funcție de locul durerii abdominale

  • durere în dreapta jos: poate fi vorba despre apendicită;
  • durere în dreapta sus: probleme cu vezica biliară, colita (inflamația intestinului gros), iritare la nivelul intestinului subțire;
  • durere sub burtă: constipația, colita, reacție alergică, sindromul intestinului iritabil;
  • durere în stânga sus: o afecțiune hepatică, gastrită, ulcer gastric;
  • durere în stânga jos: boala Crohn, constipația, colita ulcerativă.

Când este cazul să mergi cu copilul la medic 

Pentru că de multe ori părinții au tendința să se îngrijoreze pentru sănătatea micuților lor, chiar și atunci când nu este cazul, enumerăm simptomele serioase, care îți spun că trebuie să mergi imediat cu copilul la medicul pediatru. Acestea sunt:

  • febra
  • vărsăturile frecvente
  • diareea severă, scaunele apoase
  • constipația severă 
  • regurgitarea frecventă a conținutului din stomac
  • scădere bruscă în greutate, nejustificată
  • dureri abdominale persistente, puternice
  • lipsa poftei de mâncare, refuzul hranei
  • copilul plânge foarte des

Cele mai frecvente tulburări digestive la copii

1. Diareea

Cel mai adesea, diareea la copii apare din cauza unor infecții virale sau bacteriene, a consumului de alimente sau apă contaminate ori ca reacție la anumite alimente sau medicamente. 

Cel mic poate avea 3-4 scaune moi pe zi, apoase, de cantitate redusă. Pot apărea sau nu dureri abdominale ori febră. Ține cont de faptul că scaunele moi frecvente duc la o deshidratare mai rapidă a organismului copilului. 

Pentru a reduce simptomatologia acestei tulburări digestive, medicul pediatru poate recomanda tratament medicamentos pe bază de antidiareice și antispasmodice, alături de o hidratare corespunzătoare, o alimentație ușoară și eliminarea alimentelor greu de digerat. 

2. Constipația

O altă tulburare digestivă frecventă în rândul copiilor este și constipația. În acest caz, frecvența scaunelor este mai rară – în jur de 2 scaune pe săptămână – defecația este dureroasă și abdomenul copilului poate fi mai tare sau dureros la palpare.

Cauzele constipației la copii pot fi numeroase, iar unele nu țin neapărat de slaba funcționare a sistemului digestiv. Dintre acestea, enumerăm: consumul redus de apă, aportul insuficient de fibre din alimentație, schimbările în alimentație când începe diversificarea, schimbări în rutina copilului – de exemplu când începe să meargă la grădiniță/școală – precum și anumiți factori psihologici și sociali.

În funcție de cauza constipației, medicul pediatru face o serie de recomandări benefice pentru copil, astfel încât tranzitul intestinal să se regleze, iar scaunele să fie eliminate cu mai multă ușurință, mai des.

3. Vărsăturile

Vărsăturile apar din cauza unor infecții virale sau bacteriene ori ca reacții alergice la diferite alimente. La început, copilul poate acuza stări de greață și disconfort abdominal, urmate, la scurt timp, de eliminarea forțată a conținutului din stomac. 

Dacă observi firișoare rozalii sau roșii, adică urme de sânge în vomă, du-l pe cel mic la medic cât mai rapid, pentru a vedea dacă este vorba despre o leziune/iritație/sângerare în esofag, stomac sau intestin. 

La fel ca în cazul diareei, deshidratarea rapidă are loc și în cazul vărsăturilor. Copilul poate prezenta slăbiciune și iritabilitate crescută. 

În funcție de cauza depistată, medicul pediatru propune tratamentul potrivit, împreună cu modificări în alimentație și hidratare intensă. 

4. Refluxul gastroesofagian

În caz de reflux gastroesofagian la copii, conținutul stomacului este împins înapoi spre esofag, din cauze precum: alergii alimentare, supraalimentare, probleme cu sfincterul esofagian inferior. 

Prognosticul este foarte bun în cazul acestei tulburări digestive la copii. Ideal ar fi ca cel mic să nu mănânce cu câteva ore înainte de somn, iar porțiile de mâncare să fie mai mici și mai dese. Menținerea unei posturi verticale după masă ajută la ameliorarea refluxului gastroesofagian. 

5. Sindromul intestinului iritabil

Dureri abdominale, crampe, balonare, gaze/flatulență, diaree sau constipație – toate aceste simptome pot însemna că cel mic suferă de sindromul intestinului iritabil sau în termeni populari, colonul iritabil. 

Colonul este ultima parte a intestinului gros, care absoarbe apa și nutrienții din alimentele parțial digerate. Tot ce rămâne nedigerat, este eliminat lent din organism, prin fecale (scaune). Însă, în situații stresante pentru copil, conținutul colonului nu se mai poate deplasa spre ieșirea din organism. Fie se oprește și pornește, fie nu se mișcă, fie se mișcă prea încet sau prea repede. Toate aceste manifestări duc la apariția sindromului de colon iritabil. 

Sindromul intestinului iritabil nu este o boală în sine, ci un grup de simptome care apar împreună destul de frecvent în copilărie, la aproximativ 5-20% dintre copii. Vestea bună este că acest sindrom nu determină probleme foarte grave, simptomatologia se poate trata, iar copilul își poate desfășura normal activitățile zilnice. 

6. Boala celiacă

Boala celiacă la copii apare pe fondul unei sensibilități la gluten, o proteină întâlnită în grâu, secară, ovăz, orz și alte cereale. Este o boală autoimună, deci nu are tratament, ci presupune observarea strictă a alimentației și eliminarea produselor cu gluten din dieta copiilor.

În boala celiacă, organismul atacă mucoasa intestinului subțire atunci când glutenul este ingerat. Copilul poate acuza simptome precum: dureri de stomac, vărsături, diaree, constipație. 

Boala celiacă este una dintre acele tulburări digestive la copii care necesită o atenție deosebită la alimentația copilului, din partea părinților. 

7. Boala Crohn și colita ulcerativă 

Ambele fac parte din categoria de tulburări digestive la copii, de natură inflamatorie. 

Boala Crohn presupune inflamarea tractului digestiv și poate da simptome precum: dureri abdominale, diareea severă, pierderea în greutate, malnutriție și oboseală.

Colita ulcerativă presupune inflamarea mucoasei colonului și se manifestă prin: dureri abdominale, diaree persistentă, prezența sângelui în scaun, scădere în greutate, oboseală fizică. 

Medicul pediatru poate prescrie medicamente care țin inflamația sub control și o serie de terapii alternative, care pot îmbunătăți considerabil viața copiilor cu astfel de afecțiuni inflamatorii.

Dacă micuțul tău are nevoie de asistență medicală pentru ameliorarea tulburărilor digestive, vă așteptăm la Centrul Medical Pediatric EDENT KIDS Tulcea!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Programari