Primul an din viața copilului este de departe cea mai frumoasă și emoționantă perioadă pentru noii părinți. Pe măsura entuziasmului sunt însă și provocările, deoarece părinții vor traversa destule momente de nesiguranță și necunoscut în ceea ce privește acomodarea bebelușului la noul mediu de viață.
Din acest motiv, vizitele la medicul pediatru în primul an de viață al bebelușului au un rol extrem de important. Pediatrul și părinții vor forma o echipă responsabilă de creșterea armonioasă și sănătoasă a celui mic.
De câte ori este nevoie să vizitezi medicul pediatru în primul an de viață al copilului și ce se monitorizează în cadrul fiecărei consultații, află în cele ce urmează.
Prima vizită la pediatru: la 2 săptămâni de la naștere
În cadrul acestei vizite, pediatrul cântărește și măsoară bebelușul atât în lungime, cât și la nivelul circumferinței capului, pentru a evalua dacă ritmul de creștere și dezvoltare este normal.
Medicul mai verifică prezența semnelor din naștere, urechile, gura, ochii, modul în care s-a vindecat buricul. Controlează articulațiile, organele genitale externe, membrele inferioare, pentru a observa dacă există vicii de poziție și a le corecta din timp.
Tot acum, pediatrul recomandă administrarea vitaminei D pentru a preveni rahitismul, stabilește programul pentru mese și somn, precum și cantitatea de lapte pe care cel mic trebuie să o mănânce. De asemenea, informează părinții despre frecvența și aspectul scaunelor, igiena zilnică și vaccinurile obligatorii/opționale din primul an de viață.
A doua vizită la pediatru: la 1 lună de viață
De data aceasta, medicul pediatru verifică dezvoltarea bebelușului și discută cu părinții despre adaptarea la mediul de viață. Măsoară greutatea, talia, perimetrul cranian și fontanela anterioară a copilului.
Pentru a depista din timp o eventuală displazie de șold, pediatrul va recomanda ecografia ca și investigație de screening.
Totodată, discută cu părinții despre regurgitații, vărsături, eventuale modificări la nivelul pielii, iritații, dermatite atopice, colici și metode de calmare.
A treia vizită la pediatru: la 2 luni
În această vizită, medicul continuă verificarea creșterii în greutate, în lungime, creșterea perimetrului cranian și urmărește dacă apar modificări la nivelul abdomenului (hernie ombilicală). Verifică inclusiv urechile și ochii, pentru eliminarea afecțiunilor congenitale.
În a treia vizită la pediatru, copilul primește vaccinul hexavalent obligatoriu, care îl va proteja de boli precum hepatita B, poliomelita, difteria, tetanosul, petursisul și haemofilus influentzae.
A patra vizită la pediatru: la 4 luni
La această vârstă, medicul pediatru va urmări reacțiile motorii ale bebelușului, respectiv modul în care cel mic răspunde la sunete.
Totodată, pediatrul administrează vaccinul de 4 luni și alte vaccinuri opționale, dacă părinții au optat pentru ele.
A cincea vizită la pediatru: la 6 luni
În plus față de verificările de rutină și vaccinul obligatoriu de la 6 luni, medicul pediatru monitorizează reacțiile motorii ale bebelușului și statul în șezut fără sprijin.
Discută cu părinții despre diversificarea alimentației și realizează consultul oftalmologic și consultul de ortopedie pediatrică, atunci când cel mic începe să se ridice în picioare și să pășească.
Tot la această vârstă se recomandă și consultul la medicul stomatolog pediatru, pentru a verifica erupția primilor dințișori.
A șasea vizită la pediatru: la 12 luni
Medicul pediatru va realiza cele 2 vaccinuri obligatorii din cadrul schemei de imunizare. De asemenea, recomandă efectuarea analizelor de 1 an, care evaluează metabolismul fosfo-calcic, anemia, funcția rinichilor și ficatului.
Pediatrul urmărește cum merge copilul în picioare (dacă poate călca corect), cum interacționează cu alți copii și ce sunete face. De asemenea, oferă sfaturi părinților despre îngrijirea dinților și chiar va încuraja o nouă vizită la medicul stomatolog pediatru, pentru monitorizarea sănătății dințișorilor temporari.
În concluzie, vizitele la medicul pediatru nu se fac doar atunci când bebelușul este bolnav sau nu se simte bine, ci în mod regulat, pentru o atentă monitorizare a creșterii și dezvoltării celui mic, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. De asemenea, vizitele la medicul pediatru din primul an de viață sunt utile și pentru părinți, pentru a afla informații, a înțelege schimbările prin care trece copilul și a ști ce măsuri pot lua în momentele dificile.