Edent Kids

Cum recunoști urgențele pediatrice

Ca părinte, faci tot posibilul să-ți protejezi și îngrijești copilul, astfel încât să-i asiguri o creștere armonioasă. Și totuși, situații de urgență pot apărea, în ciuda măsurilor de precauție pe care obișnuiești să le iei. 

Cum recunoști o urgență pediatrică și când știi că este cazul să te prezinți cu cel mic la compartimentele/unitățile de primiri urgențe (CPU/UPU), afli din acest articol. 

În medicină, urgența înseamnă o alterare gravă a stării de sănătate, care poate pune viața în pericol și pentru care este absolut necesară o intervenție medicală sau chirurgicală promptă. 

Urgențe în pediatrie: care sunt semnele și situațiile în care copilul are nevoie de atenție medicală imediată?

Convulsii și pierderea stării de conștiență

Convulsiile apar brusc și determină pierderea cunoștinței. Ele pot fi însoțite de contracții musculare, tremurături sau tulburări cerebrale temporare. De obicei, sunt cauzate de descărcări electrice anormale sau de scăderea fluxului sanguin la nivelul creierului. Nu aștepta și nu ignora acest eveniment, chiar dacă episodul convulsiv s-a oprit de la sine. 

Febră ridicată și dificultăți de respirație

Febra peste 39 de grade Celsius, care nu scade la medicamente, asociată cu alte simptome precum erupție cutanată, dureri mari de cap/de burtă, tuse, reprezintă un semnal de alarmă. La fel și dacă cel mic respiră cu greu sau geme, inclusiv în somn. În caz de respirație rapidă sau șuierătoare, precum și febră mare persistentă, solicită asistență medicală imediată pentru copil. 

Vărsături și diaree severe

Numeroasele vărsături însoțite de episoade diareice pot duce la deshidratare severă, situație în care copilul poate deveni apatic, nu se trezește din somn sau observi că nu a urinat în ultimele 8 ore. 

Traumatisme și accidente 

Traumatismele, leziunile grave provocare de căderi de la înălțime, accidentele de mașină sau loviturile puternice (sângerare, fracturi) – toate sunt situații critice, în care copilul trebuie evaluat și tratat urgent de către un medic specialist. 

Intoxicații accidentale

Dacă cel mic a ingerat, voluntar sau accidental, medicamente în doze mari, substanțe interzise, soluții de uz casnic (detergenți) sau corpi străini, adu-l cât mai repede la secția de urgențe a celui mai apropiat spital. 

Mușcătura de animal

Situațiile care implică o mușcătură de animal pot fi periculoase și necesită îngrijire medicală imediată. Indiferent că este vorba despre un câine de pe stradă, o rozătoare sau orice alt animal sălbatic, bacteriile transmise prin mușcături pot altera starea de sănătate a celui mic. 

În plus, există riscul transmiterii rabiei sau a altor boli.

Alte semne de urgență pediatrică

Alte semne care pot indica o situație de urgență pediatrică includ: 

  • dificultăți severe în alimentare sau refuzul de a mânca, în cazul sugarilor; 
  • schimbări bruște în comportament sau starea de spirit;
  • umflarea severă și durerea intensă;
  • erupții cutanate inexplicabile sau schimbări ale culorii pielii.

Cum te pregătești înainte de a veni cu copilul la urgențe?

Este indicat să ai asupra ta cartea de identitate, certificatul de naștere sau buletinul copilului, documente medicale anterioare (dacă cel mic are o boală cronică), carnetul de vaccinări. Nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie. 

Copiii devin mai cooperanți dacă li se explică dinainte ce urmează să se întâmple. Dacă vârsta copilului permite, spune-i că urmează să fie consultat, că este posibil să facă niște analize, pentru a se simți bine din nou. 

Ce poți face după ce ai ajuns la spital?

În sala de așteptare, poartă mască și menține distanța față de restul pacienților. Ține copilul alături sau în brațe și nu-l lăsa să atingă suprafețe pentru a evita transmiterea microbilor. 

Înarmează-te cu răbdare. Fiind vorba de situații de urgență, lucrurile se pot schimba de la un minut la altul. Pot apărea cazuri grave care necesită prioritate, iar asta va implica un timp de așteptare mai mare în cazul vostru. 

Oricât ne-am dori să nu ne confruntăm cu astfel de situații niciodată, este important să cunoști aceste informații și să știi când este cazul să acționezi prompt pentru binele micuțului tău.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Programari