Edent Kids

Medicul neonatolog și medicul pediatru: în ce situații are copilul tău nevoie de ei?

Când devii părinte, medicii pe care îi alegi pentru copilul tău reprezintă una dintre multele decizii importante pe care trebuie să le iei. Medicii, în special medicul neonatolog și medicul pediatru, au o contribuție directă la sănătatea și dezvoltarea armonioasă a celui mic – ei trebuie priviți ca pe niște parteneri de nădejde de-a lungul copilăriei, nu doar ca pe o soluție salvatoare atunci când copilul tău se simte rău. 

În acest sens, este important să știi la ce medic trebuie să apelezi în funcție de vârsta copilului și de situația medicală în care acesta se află. Află când ai nevoie de medicul neonatolog și când ai nevoie de medicul pediatru. 

Atât medicul neonatolog, cât și medicul pediatru, colaborează și consiliază părinții în toate etapele de dezvoltare a copilului, de la naștere și până la împlinirea vârstei de 18 ani. 

Medicul neonatolog: când are copilul nevoie de el?

Medicul neonatolog este specializat în îngrijirea nou-născuților. Acesta supraveghează și asistă la naștere, monitorizând bebelușul în primele săptămâni de viață și intervenind prompt atunci când există probleme medicale. Colaborează interdisciplinar cu alți specialiști medicali în cazul sarcinilor cu risc, a nașterilor premature sau a bebelușilor depistați cu diferite afecțiuni. 

Situații în care ai nevoie de neonatolog:

  • Nașterea prematură. Dacă bebelușul tău s-a născut înainte de termen, neonatologul va supraveghea dezvoltarea sa și va gestiona eventualele complicații.
  • Greutate mică la naștere. Nou-născuții sub 2.5 kg pot avea nevoie de evaluări speciale și tratamente personalizate.
  • Probleme respiratorii. Nou-născuții cu dificultăți de respirație pot avea nevoie de asistență medicală imediată. Medicul neonatolog asigură terapia respiratorie noninvazivă sau invazivă bebelușilor, efectuează proceduri de diagnosticare și stabilește planuri de tratament pentru nou-născuți.
  • Malformații congenitale. Acestea sunt anomalii care apar în viața intrauterină. La naștere, neonatologul evaluează și coordonează tratamentele pentru diferitele afecțiuni identificate. 
  • Infecții sau icter sever. Orice semn de infecție sau icter care necesită tratament avansat intră în aria de expertiză a neonatologului.

Medicul neonatolog supraveghează și îngrijește nou-născutul în primele 28 de zile din viață. Citește mai multe despre rolul medicului neonatolog

Medicul pediatru: când are copilul nevoie de el?

Medicul pediatru este specialistul care are grijă de sănătatea celui mic din prima zi de naștere și până la vârsta de 18 ani. Oferă suport părinților nu doar în ceea ce privește diagnosticarea și planurile de tratament, ci și în chestiuni ce țin de alimentație, creștere, îngrijire și dezvoltare armonioasă. 

Situații în care ai nevoie de pediatru:

  • Consultații și controale de rutină. Medicul pediatru monitorizează creșterea și dezvoltarea copilului în toate etapele copilăriei, fiind atent la greutatea, înălțimea și progresul psihomotor al celui mic. 
  • Vaccinări. Administrarea vaccinurilor obligatorii sau recomandate și monitorizarea reacțiilor post-vaccinare intră în atribuțiile unui pediatru.
  • Infecții comune. Febra, răceala, otita sau alte afecțiuni frecvent întâlnite la copii sunt tratate și gestionate de medicul pediatru.
  • Alimentație. Pediatrul oferă sfaturi privind alimentația corectă, fie că este vorba despre alăptare, diversificare sau de nutriția copilului mai mare.
  • Alergii. Dacă observi reacții alergice la cel mic, pediatrul este cel care va evalua simptomele și va recomanda teste pentru identificarea alergenului sau opțiuni de  tratamente.
  • Afecțiuni cronice. Copiii cu astm, diabet sau alte boli cronice sunt tratați și monitorizați pe termen lung de pediatru.

Cum știi de care medic ai nevoie? 

Ai nevoie de medicul neonatolog dacă:

  • bebelușul are sub 1 lună de viață 
  • bebelușul s-a născut prematur
  • au apărut complicații la naștere 
  • s-au identificat probleme medicale imediat după naștere

Ai nevoie de medicul pediatru dacă:

  • bebelușul are peste 1 lună de viață 
  • cel mic are nevoie de îngrijiri generale sau tratamente pentru afecțiuni comune

În concluzie, medicul neonatolog și pediatru au roluri complementare în ceea ce privește sănătatea copilului tău. În timp ce neonatologul este specialistul care monitorizează și intervine în primele săptămâni de viață ale copilului, pediatrul devine partenerul pe termen lung în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a micului aventurier. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Programari