În perioada copilăriei, când sistemul imunitar este în plină dezvoltare, orice copil va trece printr-o serie de provocări în planul sănătății. Agenții patogeni din mediul înconjurător au capacitatea de a declanșa diferite infecții în organism. Pentru a fi un părinte cât mai bine pregătit, este important să știi care sunt bolile infecțioase ale copilăriei, cum le recunoști și cum îți poți ajuta copilul să treacă cu bine peste astfel de episoade.
Ce sunt bolile infecțioase?
Bolile infecțioase sunt cauzate de bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți care se transmit prin aer, prin contact direct cu alte persoane infectate sau prin alimente contaminate. Acestea pot apărea la copiii de toate vârstele, deoarece sistemul imunitar nu este suficient de matur și nu prezintă încă o capacitate mare de a se apăra împotriva patogenilor virali.
Tipuri de boli infecțioase
Bolile infecțioase pot fi clasificate în 3 categorii:
- boli infecțioase digestive – afectează tractul gastrointestinal, provocând simptome precum: diaree, vărsături, dureri abdominale, deshidratare. Dintre acestea amintim: gastroenterita virală, infecțiile cu Salmonella, E. coli sau giardioza.
- boli infecțioase respiratorii – afectează căile respiratorii și apar ca urmare a expunerii copilului în colectivitate și a imunității în formare. Dintre acestea amintim: gripa, răceala, pneumonia, laringita.
- boli infecțioase cutanate – afectează pielea și țesuturile moi, fiind vizibile prin erupții sau leziuni. Dintre acestea, amintim: varicela (vărsatul de vânt), boala gură-mână-picior, rujeola (pojar), boala obrajilor pălmuiți (eritemul infecțios).
Cum se pot preveni bolile infecțioase la copii?
- Respectă schema de vaccinare obligatorie la nivel național, pentru a-i consolida imunitatea copilului și a-l ajuta să prevină contactarea altor boli mai grave.
- Învață-l un ritual de igienă personală. Spălatul pe mâini cu apă și săpun înainte de masă, după folosirea toaletei și după ce vine de afară este o măsură de protecție împotriva patogenilor luați din mediul înconjurător.
- Oferă-i o alimentație echilibrată și învață-l să consume apă din surse potabile. Alimentația bogată în nutrienți care sprijină imunitatea și consumul de apă din surse sigure, curate, sunt 2 lucruri foarte importante de avut în vedere. Asigură-te că toate alimentele, în special carnea, ouăle și peștele, sunt bine gătite pentru a elimina riscul contaminării cu bacterii precum Salmonella sau E. coli. Evită să-i dai copilului lactate nepasteurizate sau alimente crude, care pot fi susceptibile de contaminare.
- Evită expunerea copilului la alte persoane bolnave și ține-l acasă atunci când este bolnav.
Când să mergi de urgență la medic?
Solicită ajutor medical imediat dacă observi următoarele semne:
- febra depășește 39°C și nu scade la medicamente;
- copilul are dificultăți de respirație sau respiră accelerat;
- dă semne de deshidratare severă: buze uscate, plâns fără lacrimi, cantitate mică de urină;
- erupțiile cutanate se extind sau sunt însoțite de febră mare.
Bolile infecțioase reprezintă o provocare comună în copilărie, dar cu sprijinul unui medic de încredere, care să supravegheze sănătatea și dezvoltarea copilului tău, le poți gestiona cu succes. Prin controale medicale regulate, menținerea unei igiene personale stricte și documentarea din surse sigure, vei putea face față mai ușor oricărei situații.