Aparatul dento-maxilar este format din totalitatea țesuturilor și organelor diferite din punct de vedere anatomic, dar care lucrează împreună pentru a ne ajuta să mestecăm, mâncăm, să respirăm și să vorbim corect.
Componentele aparatului dento-maxilar sunt:
- oasele maxilare (maxilarul, amplasat superior, și mandibula, poziționată inferior)
- arcadele dentare
- articulațiile temporo-mandibulare
- mușchii oro-faciali (mușchii mimicii)
- mușchii mobilizatori ai mandibulei
- glandele salivare
- limba
- palatul
- mucoasa cavității bucale

Toate aceste elemente anatomice formează un sistem întreg, iar de funcționarea corectă a acestui sistem depinde sănătatea orală.
De ce este important să știi despre aparatul dento-maxilar și care sunt funcțiile acestuia?
Pentru că dezvoltarea facială a copilului tău, capacitatea lui de a comunica, respira și vorbi este impactată de felul în care se dezvoltă aparatul dento-maxilar. La polul opus, dezvoltarea incorectă a aparatului dento-maxilar duce la apariția unor afecțiuni dentare care trebuie corectate ulterior.
Care sunt funcțiile aparatului dento-maxilar?
Aparatul dento-maxilar îndeplinește o serie de funcții vitale, dintre care amintim:
- distribuția forțelor masticatorii
- menținerea poziției și stabilității dinților pe arcade
- stabilizarea ocluziei dentare (a mușcăturii)
- susținerea țesuturilor moi ale feței (obrajii, pomeții)
- menținerea spațiului adecvat pe arcade, pentru erupția și dezvoltarea dinților permanenți

În continuare, îți prezentăm principalele 5 funcții ale aparatului dento-maxilar care impactează buna creștere și dezvoltare a copilului tău.
1. Funcția masticatorie (masticația)
Când copilul are dinți și gingii sănătoase, poate mesteca bine alimentele. Mestecarea și fărâmițarea alimentelor este primul pas pentru o digestie eficientă. Saliva conține enzime care ajută la descompunerea alimentelor, facilitând absorbția nutrienților de către stomac și intestine.
Dacă dinții copilului tău nu sunt aliniați corect sau există probleme cu ocluzia dentară (mușcătură), micul aventurier poate avea dificultăți în mestecare, ceea ce poate duce la probleme de natură digestivă – indigestie, malabsorbția nutrienților din mâncare.
2. Funcția respiratorie (respirația)
Respirația corectă este cea nazală. Copilul cu o mușcătură deschisă poate dezvolta respirația orală (respirația pe gură), care duce la modificări ale feței și afectează postura corectă a limbii. Arcada superioară va fi îngustă, mandibula mai mică, iar aspectul feței va fi alungit.

3. Funcția fonetică (fonația)
Sunetele și vorbirea sunt influențate de poziția limbii, a palatului și a dinților. O dezvoltare incorectă a aparatului dento-maxilar poate duce la dificultăți de vorbire, cum ar fi pronunția greșită a anumitor sunete.
4. Funcția de deglutiție (înghițirea)
Înainte de erupția dinților, deglutiția la copii se face prin așezarea limbii la nivelul crestelor. Dacă acest obicei se păstrează după erupția dentară, poate deveni un viciu care cauzează probleme cu mușcătura. Când dinții sunt prezenți pe arcade, deglutiția trebuie realizată cu arcadele dentare închise.
5. Funcția estetică (fizionomia)
Dezvoltarea corectă a aparatului dento-maxilar contribuie la un aspect plăcut al feței. Copiii cu trăsături faciale asimetrice, cauzate de o dezvoltare incorectă a aparatului dento-maxilar, pot avea o stimă de sine mai scăzută și dificultăți în a interacționa cu cei din jur.
Creșterea și dezvoltarea armonioasă a micilor aventurieri este o muncă de echipă între părinți, medici pediatri și medici pedodonți. Pentru orice întrebări legate de sănătatea orală și creșterea copilului tău, echipa EDENT Kids îți stă la dispoziție.