Fiecare copil merită un zâmbet sănătos și frumos. În perioada de creștere, micuții pot dobândi obiceiuri vicioase, care afectează atât poziția dințișorilor, cât și dezvoltarea oro-facială. Două dintre acestea sunt respirația pe gură și suptul degetului. Practicate pe termen lung, aceste obiceiuri duc la o dezvoltare incorectă a maxilarului și la o creștere a oaselor feței către înainte și jos. Vestea bună este că putem corecta astfel de probleme. Cum? Cu aparatul dentar miofuncțional.
Ce este aparatul dentar miofuncțional?
Aparatul dentar miofuncțional este asemănător cu o gutieră și are rolul de a corecta funcțiile musculare și respiratorii ale copiilor. Dispozitivul ortodontic este conceput din silicon, fiind confortabil de purtat de către cei mici.
Scopul acestor aparate dentare miofuncționale este să ghideze dezvoltarea corectă a maxilarului și danturii. Un aparat dentar miofuncțional poate corecta obiceiuri nesănătoase precum:
- respirația pe gură
- suptul degetului
- poziția incorectă a limbii
Cum funcționează aparatele dentare miofuncționale?
Aparatele miofuncționale funcționează prin stimularea și reeducarea mușchilor faciali și ai limbii.
Ele pot fi purtate de copii începând cu vârsta de 3 ani și până la 9 ani, fiind parte din tratamentul ortodontic interceptiv, când medicii stomatologi pediatri identifică anomaliile dento-maxilare în stare incipientă și le corectează înainte de apariția complicațiilor.
Cum se poartă aparatul miofuncțional?
Acesta se poziționează pe ambele arcade dentare, buzele trebuie să fie închise peste aparat, iar copilul să respire relaxat pe nas. Pe timpul nopții, când gura poate rămâne întredeschisă, aparatul stimulează respirația nazală și poziționează corect mandibula. Aparatul include și o „bobiță” care ajută limba să stea în poziția corectă atât în repaus, cât și în timpul înghițirii.
Fiind un aparat dentar mobil, dispozitivul se poate aplica și îndepărta foarte ușor de către micul pacient.
Cât timp durează tratamentul cu aparatul dentar miofuncțional?
De obicei, copiii poartă acest tip de aparat dentar mobil în timpul nopții, cel puțin 6 nopți, dar și 1-2 ore în timpul zilei. Perioada de tratament variază între 1 an jumătate și poate ajunge până la 2 ani.
Când nu este recomandat tratamentul cu aparat miofuncțional?
Dacă cel mic are probleme respiratorii nazale, cum ar fi polipi, deviație de sept nazal sau nas înfundat din cauza unei viroze, aparatul miofuncțional nu va fi eficient. În aceste cazuri, este necesară o consultație la un medic ORL-ist, pentru ca juniorul să primească tratamentul adecvat.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar miofuncțional
Aparatul dentar miofuncțional ajută copilul să:
- respire corect pe nas
- corecteze poziția limbii în repaus
- înghită corect
- mențină buzele apropiate în poziția de repaus
Recomandări pentru părinți
- Încurajează-l pe cel mic să poarte aparatul dentar în timpul somnului, chiar dacă acesta tinde să cadă din cauza interpunerii limbii între arcade sau a respirației pe gură. Cu timpul, astfel de obiceiuri se vor corecta.
- Asigură-te că micuțul ține gura închisă pe durata purtării aparatului, în majoritatea timpului, pentru ca tratamentul să fie eficient.
- Amintește-i să țină limba într-o poziție similară celei din timpul purtării aparatului, în orele în care nu îl poartă.
- Dacă nu este posibilă purtarea aparatului pe timpul nopții, mărește intervalul din zi în care copilul îl poartă.
Deși unii părinți pot aștepta dentiția permanentă a copiilor pentru a corecta problemele de natură ortodontică, acest lucru nu mai este necesar. Aparatul dentar miofuncțional poate fi purtat încă din timpul danturii mixte, când dinții permanenți încep să erupă. Astfel, se previn eventualele complicații ortodontice.
La EDENT KIDS, ai o întreagă echipă de medici pediatri și medici stomatologi, dedicată creșterii și îngrijirii zâmbetelor celor mici. Prin vizite periodice la dentist, evaluăm sănătatea dințișorilor și corectăm eventualele probleme din stadii incipiente — totul prin joacǎ şi explicații simple, pentru ca micii aventurieri sǎ aibǎ parte de o experiențǎ cât mai plǎcutǎ şi distractivǎ. Vǎ aşteptǎm cu drag în vizitǎ!
Pingback: Aparatul dentar SPARK pentru copii - EDENT