Edent Kids

Ocluzia inversă în zona anterioară la copii – ce este și cum se corectează? 

Mușcătura impactează felul în care copilul tău zâmbește, mestecă, vorbește și înghite. Există mai multe tipuri de mușcături incorecte, iar în acest articol vom explora ocluzia inversă în zona anterioară.

Ce este ocluzia inversă, cum o recunoști și de ce este important să fie tratată la timp, află din rândurile care urmează. 

Ce este ocluzia inversă și cum o recunoști?

Ocluzia inversă este o anomalie dentară în care dinții de jos îi acoperă pe cei de sus la contactul dintre arcadele dentare sau în poziție de repaus

Această condiție poate fi observată mai ales atunci când copilul zâmbește sau vorbește, moment în care devine evidentă poziția anormală a maxilarelor. Poți recunoaște ocluzia inversă după faptul că mandibula este mai proeminentă decât maxilarul superior.

Din ce cauze apare ocluzia inversă la copii?

Mușcătura inversă poate fi cauzată în primul rând de factori genetici, precum forma și dimensiunea maxilarelor care se moștenesc de la părinți. 

În timpul creșterii, copilul poate dezvolta obiceiuri vicioase precum respirația pe gură, polipi, suptul degetului sau folosirea suzetei dincolo de vârsta de 2 ani, care pot favoriza apariția acestui tip de malocluzie. 

De asemenea, dacă un dinte de lapte stă prea mult timp pe arcadă, pot apărea modificări de poziție ale dinților permanenți.

Cum se corectează ocluzia inversă?

Ocluzia inversă se poate corecta prin tratament ortodontic, implicând purtarea unui aparat dentar. 

Medicul ortodont va evalua situația și va recomanda cel mai potrivit tip de aparat dentar pentru cel mic. Poate fi vorba de aparat dentar fix sau de aliniatori transparenți, așa cum este SPARK Clear Aligners special conceput pentru copii și adolescenți. 

Forța aplicată de aparat va modifica treptat poziția dinților, corectând atât funcția masticatorie, cât și aspectul estetic al zâmbetului. Aliniatorii transparenți în special, oferă avantajul unui tratament estetic și discret, cu rezultate predictibile datorită planului de tratament digitalizat.

Ocluzia inversă la copii trebuie corectată. Neglijarea acestei malocluzii predispune copilul la dureri în timpul masticației, la dificultăți de vorbire, iar pe termen lung riscă să dezvolte afecțiuni ale articulației temporomandibulare, care îi pot provoca dureri și îi pot limita capacitatea de a deschide gura normal. 

De asemenea, dinții pot suferi abraziuni mai severe din cauza alinierii incorecte. O dată cu înaintarea în vărstă, tratamentul acestei anomalii devine tot mai complex, în cazuri extreme fiind necesară și intervenția de chirurgie ortognată.

Cum putem preveni ocluzia inversă la copii?

Prin controale stomatologice periodice, care îi permit medicului să monitorizeze dezvoltarea danturii și să intervină prin tratamente blânde, în cazul în care apar probleme. 

O altă măsură de prevenție pe care o poți aplica este să-l înveți pe copil să renunțe la obiceiurile vicioase, cum ar fi suptul degetului sau folosirea suzetei după vârsta de 2 ani. 

Dacă ai nevoie de îndrumări suplimentare, nu ezita să vii cu micul aventurier la EDENT Kids, iar medicii noștri vă vor ajuta cu recomandări personalizate în funcție de vârsta și etapa de creștere a copilului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Programari