Edent Kids

Extracție dinte de lapte – ce este și când e recomandată?

În general, dinții de lapte (dinții temporari) ai copiilor încep să cadă în jurul vârstei de 6-7 ani sau după această vârstă, în ordinea apariției lor, până la vârsta de 12-13 ani. Cu toate acestea, există și situații în care este recomandată o extracție dinte de lapte. Pentru a evita alte riscuri sau probleme, este important ca vizitele la stomatolog să se facă periodic. 

Ce presupune mai exact intervenția de extracție dinte de lapte și la ce ar trebui să te aștepți, află din rândurile următoare.

În ce situații este recomandată o extracție dinte de lapte?

Dinții temporari (de lapte) mențin spațiul pe arcadă pentru erupția dinților permanenți, prin urmare, îngrijirea lor este deosebit de importantă. 

Cu toate acestea, există și cazuri în care procesul normal de pierdere a dentiției temporare este împiedicat. Iată care sunt cele mai întâlnite situații în care se recomandă extracția dinților de lapte:

  • când rădăcina dinților temporari nu se resoarbe corect, ceea ce va afecta structura, poziția pe arcadă și sănătatea dinților permanenți;
  • când apare un traumatism dentar, în urma unui accident – dinții se pot sparge sau fisura;
  • când dintele de lapte este afectat de o carie profundă și nu mai poate fi salvat;
  • când se dezvoltă un abces dentar;
  • când apar înghesuiri dentare – dinții de lapte rămân pe arcade un timp mai îndelungat, ducând la înghesuiri dentare; dentistul poate recomanda extracția unor dințișori temporari pentru a evita necesitatea purtării unui aparat dentar ulterior.

extractie-dinte-de-lapte

Extracție dinte de lapte – cum decurge procedura?

Dacă micuțul tău are nevoie de o extracție dentară, este firesc să te simți emoționată, îngrijorată și chiar un pic anxioasă. Cu toate acestea, în stomatologia pediatrică modernă, extracțiile dentare nu mai sunt un lucru de speriat.

Iată care sunt pașii esențiali:

  1. În primă fază, copilul face o radiografie dentară, pentru ca medicul stomatolog să vadă rădăcinile dentare și osul. 
  2. Ulterior, se face anestezie locală. În cazul în care copilul este mai anxios și nerăbdător, putem folosi inhalosedarea. Cel mic rămâne treaz pe parcursul extracției, doar că este mai relaxat și cooperant. 
  3. Medicul stomatolog mișcă dințișorul temporar cu ajutorul unui instrument special, până când rădăcinile se desprind și îl extrage.
  4. Copilul va primi la final dințișorul său într-o cutiuță colorată. 

Atunci când dintele nu se mai poate salva și este extras prematur, în zona laterală, medicul stomatolog poate recomanda purtarea unui menținător de spațiu, care va împiedica dinții vecini să migreze spre locul gol și va păstra spațiul pe arcadă pentru erupția dinților permanenți. 

Îngrijirea celui mic după o extracție dinte de lapte

Curajul micului aventurier trebuie răsplătit, mai ales după o astfel de intervenție. Însă ar fi bine să păstrezi recompensele dulci pentru mai târziu, după ce locul extracției se vindecă.  

Iată câteva recomandări pentru îngrijirea post-extracție dentară: 

  • asigură-te că cel mic nu aplică presiune cu limba în zona afectată și nu își clătește gura timp de 24 de ore după intervenție;
  • pentru a reduce inflamația din primele zile, aplică-i comprese cu apă rece pe zona intervenției, timp de 15 minute, oră de oră. 
  • evită să-i pregătești mâncare fierbinte sau să-i oferi alimente tari; iaurtul, ouăle, smoothie-urile, piureurile și supa sunt opțiuni mai bune;
  • periajul dentar se face ca de obicei, dar asigură-te că cel mic înțelege că trebuie să facă mișcări mai delicate în zona extracției;
  • dacă apar sângerări sau dureri neașteptate, ia legătura cu medicul stomatolog pentru îndrumare.

În concluzie, orice extracție dinte de lapte nu trebuie privită ca pe o intervenție înfricoșătoare. În cele mai multe cazuri, medicul stomatolog va face tot posibilul ca să păstreze dințișorii temporari pe arcade, apelând la extracție doar în anumite situații – când apar traumatisme, carii profunde sau probleme de resorbție a rădăcinii. Intervenția este cât se poate de simplă, iar cu o îngrijire adecvată, recuperarea este mai ușoară decât crezi. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Programari