Primăvara este sezonul asociat cu alergiile. Dacă ai un copil predispus la alergii, este inevitabil să nu te îngrijoreze bunăstarea celui mic. Pentru a ști cum să gestionezi alergiile la copii, informarea este primul pas, urmat de vizitele la medicul pediatru pentru ca micul aventurier să primească diagnosticul și tratamentul potrivit. Află mai multe din rândurile următoare.
Ce sunt alergiile?
Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță străină din mediul înconjurător care pătrunde în organism. Acea substanță poartă numele de alergen. Există mai multe tipuri de alergeni, iar de obicei, mulți dintre aceștia sunt inofensivi pentru alți copii sau adulți.
Sistemul imunitar produce anumite proteine protectoare, care poartă numele de anticorpi. Rolul anticorpilor este să atace invadatorii, cum ar fi germenii. Dar în cazul alergiilor, sistemul imunitar produce anticorpi care identifică un anumit alergen ca fiind dăunător, chiar dacă nu este. În cazul în care copilul intră în contact cu alergenul, sistemul imunitar va declanșa o reacție, care poate afecta pielea, sinusurile, căile respiratorii sau sistemul digestiv.

Tipuri de alergii la copii
Există mai multe tipuri de alergii, în funcție de alergeni. Dintre acestea, amintim:
- Alergiile respiratorii. Acestea sunt cauzate de inhalarea anumitor particule, cum ar fi polenul, și pot duce la dezvoltarea de rinite alergice sau astm.
- Alergiile alimentare. Organismul copilului reacționează la alimente precum laptele, ouăle, arahidele, nucile, grâul, soia sau fructele de mare.
- Alergiile cutanate. Acestea apar la nivelul pielii, sunt forma unor pete roșii de diferite dimensiuni. În această categorie intră dermatita atopică și urticaria.
- Alergiile la medicamente. Există unele antibiotice, analgezice sau anestezice care pot declanșa reacții alergice în rândul copiilor.
- Alergiile la înțepăturile de insecte. Veninul provenit din înțepăturile insectelor poate provoca reacții severe, inclusiv șoc anafilactic.
- Alergiile la substanțe chimice. Acestea apar la contactul copilului cu anumiți detergenți, anumite parfumuri, latex sau alte substanțe din mediul său înconjurător.
- Alergiile la animalele de companie. Expunerea copilului la blana, pielea ori saliva unui animal de companie poate declanșa o reacție alergică.
Categorii de alergeni
Cele mai frecvente categorii de alergeni sunt:
- Alergenii de interior: acarieni, mucegaiuri, păr de animale, praf.
- Alergenii de exterior: polen, spori de mucegai.
- Alergenii alimentari: lapte, ouă, alune, grâu, soia, pește, fructe de mare.
- Alergenii chimici: conservanți, coloranți artificiali, parfumuri.
- Alergenii din veninuri: înțepături de albine, viespi.

Din ce cauze apar alergiile la copii și cum le recunoști?
Simptomele alergiilor pot varia în funcție de tipul de alergen și de reacția organismului copilului.
Cele mai frecvente simptome ale alergiilor sunt:
- strănutul, nasul înfundat sau rinoreea persistentă
- mâncărimea și roșeața la nivelul pielii
- lăcrimare excesivă, roșeață și mâncărime oculară
- dificultăți respiratorii, tuse, respirație șuierătoare, în cazul astmului alergic
- umflături la nivelul buzelor, feței sau limbii, în cazul unei reacții severe de șoc anafilactic
- dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, în cazul alergiilor alimentare
Pentru a-ți da seama dacă cel mic suferă de alergii, este important să-l urmărești în timp ce interacționează cu mediul înconjurător.

Cum sunt diagnosticate alergiile la copii
Pentru a diagnostica alergiile la copii, medicul va evalua simptomele, istoricul familial și semnele prezente la nivelul pielii, dacă acestea există.
De asemenea, se pot recomanda și alte investigații, precum:
- teste cutanate – un alergen este aplicat pe pielea copilului și se urmărește reacția
- teste de sânge – care măsoară nivelul de anticorpi specifici alergiilor
- menținerea unui jurnal alimentar, pentru a identifica potențiali alergeni alimentari
Tratament alergie copii
Tratamentul pentru alergiile la copii diferă în funcție de tipurile de alergeni identificate. La domiciliu, este recomandată evitarea tipurilor de alergeni, pe cât posibil. Tratamentul medicamentos este prescris doar de medicul pediatru sau de medicul alergolog, în funcție de severitatea simptomelor. Întărirea sistemului imunitar al celor mici contribuie la o gestionare mai ușoară a simptomelor.
Alergiile la copii pot varia. În timp ce unii prichindei pot avea reacții ușoare, alții se pot confrunta cu simptome mai neplăcute sau pot ajunge la reacții anafilactice care pun viața în pericol. Pentru a preveni astfel de neplăceri, mergi cu cel mic frecvent la consultații pediatrice.