Hrănirea bebelușului la sân creează o conexiune puternică între mamă și copil, atât de ordin fizic, cât și emoțional. Alăptarea oferă copilului un start sănătos în viață. Dacă pentru multe mame acest proces este unul instinctiv, natural, pentru altele, pot apărea dificultăți precum problemele de atașare la sân, cauzate de mișcarea limitată a limbii bebelușului. Această limitare apare din cauza unui fren lingual restrictiv. Tratamentul pentru această limitare este frenectomia linguală.
Mișcarea limitată a limbii bebelușului poartă numele de anchiloglosie sau „limbă legată”. Dacă bebelușul are un fren lingual scurt, iar limba lui nu se poate mișca liber, va avea dificultăți în a prinde corect sânul, ceea ce poate cauza disconfort la alăptare mamei și o hrănire insuficientă pentru cel mic.
Prin frenectomia linguală, procesul de alăptare devine mai ușor, deoarece bebelușul va putea să prindă mai bine sânul, să se hrănească suficient și să reducă disconfortul pentru mamă.
Ce este frenectomia linguală?
Frenectomia linguală este o intervenție chirurgicală simplă, care implică tăierea frenului lingual. Frenul lingual este acel țesut subțire care leagă limba de partea de jos a gurii.
La unii bebeluși, acest fren poate fi mai scurt (fren restrâns), ceea ce poate cauza dificultăți în alăptare, dar și probleme de vorbire pe măsură ce copilul crește.
În centrul medical pediatric EDENT Kids realizăm frenectomia linguală cu ajutorul laserului stomatologic, fiind o procedură minim invazivă și complet nedureroasă pentru cel mic.
Durata intervenției este scurtă (uneori sub 2 minute), iar riscul de sângerare este redus la minim, datorită hemostazei produsă de laser. Laserul stomatologic are proprietăți antibacteriene, deci fără risc de infectare. Vindecarea este mai rapidă. Bebelușul poate fi hrănit la sân chiar imediat după procedură.
Când este necesară frenectomia linguală?
Frenectomia linguală este necesară în situația în care bebelușul are dificultăți la alăptare – pierde ușor sânul, nu golește sânul, pierde ușor suzeta sau biberonul, alăptarea durează mai mult deoarece nu reușește să se hrănească suficient și observi că nu ia în greutate.
Ce probleme mai poate cauza un fren lingual restrictiv?
Pe lângă dificultățile de alăptare, un fren lingual restrictiv poate afecta și alte aspecte ale vieții copilului, cum ar fi:
- vorbirea – pe măsură ce copilul crește, din cauza unui fren lingual scurt nu va putea articula corect sunete precum „t,” „d,” „l” și „s”;
- alimentația – după ce copilul începe să consume alimente solide, mobilitatea limitată a limbii va îngreuna masticația;
- interacțiunile sociale – copiii care se confruntă cu probleme de vorbire pot avea frustrări sau dificultăți în a relaționa cu ceilalți, ceea ce îi poate afecta încrederea în sine.
Frenectomia linguală efectuată la timp poate remedia toate aceste probleme și poate asigura o dezvoltare normală a abilităților de vorbire. Aceasta este o procedură rapidă, sigură și cu rezultate imediate.
Dacă ai orice îngrijorări legate de sănătatea bebelușului tău, vizitează-ne la centrul medical pediatric EDENT Kids Tulcea. Ai o întreagă echipă medicală de partea ta, specializată în servicii de pediatrie, neonatologie, neurologie pediatrică, alăptare și diversificare și educație prenatală. Sănătatea micuțului tău este în cele mai bune mâini!