Pe măsură ce copilul crește, iar alimentația se diversifică, poți observa că apar diverse reacții ori simptome de natură gastrointestinală, ce ridică semne de întrebare.
Mulți părinți pot confunda alergiile alimentare cu intoleranțele alimentare și invers, însă dacă nu știi exact de ce anume suferă copilul tău, nu vei putea face schimbările de nutriție potrivite, pentru a-l ajuta să se alimenteze corespunzător.
Din acest motiv, este important să cunoști diferențele dintre alergii și intoleranțe alimentare – două dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni la copii în perioada creșterii și diversificării nutriției.
Alergii alimentare la copii: ce sunt și cum le recunoști?
Alergia alimentară este o reacție exagerată a sistemului imunitar la un aliment sau la anumite substanțe din alimente. Organismul tratează acele alimente ori substanțe ca pe un invadator, eliberând anticorpi pentru a le neutraliza.
Cele mai comune alergii alimentare sunt: laptele de vacă, ouăle, nucile, arahidele, grâul, soia, crustaceele și peștele.
Cum se manifestă reacțiile alergice la alimente? Simptomele variază de la ușoare la moderate și includ:
- urticarie sau erupții cutanate: manifestată prin roșeaț, mâncărime sau umflarea pielii.
- simptome respiratorii, precum tuse, strănut, secreții nazale, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare.
- tulburări digestive de tipul: grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree.
- anafilaxie sau șoc anafilactic: este o reacție alergică severă și potențial mortală, care se manifestă prin umflarea rapidă a limbii și a feței, dificultăți de respirație, scăderea tensiunii arteriale și pierderea stării de conștiență.
Intoleranțe alimentare la copii: ce sunt și cum le recunoști?
Intoleranța alimentară reprezintă incapacitatea organismului de a digera anumite alimente sau componente ale acestora.
Intoleranțele pot apărea din 2 cauze:
- fie organismul nu are enzimele digestive necesare pentru a digera anumite alimente, fie nu poate absorbi eficient nutrienții din acestea;
- apare o sensibilitate la un anumit aliment, pe fondul unui consum excesiv.
Cele mai comune intoleranțe alimentare sunt: intoleranța la lactoză, intoleranța la gluten și intoleranța la histamină.
Cum se manifestă intoleranțele alimentare? Simptomele pot debuta la câteva ore după ce copilul a mâncat și pot include:
- tulburări digestive de tipul: balonare, gaze, diaree, stare de greață, dureri abdominale.
- dureri de cap
- iritabilitate sau o stare de oboseală
Alergii vs. intolerante alimentare: care sunt diferențele?
Intoleranța alimentară nu este o alergie alimentară. Iată care sunt diferențele:
Alergiile alimentare: | Intoleranțele alimentare: |
– sunt o reacție a sistemului imunitar | – nu au legătură cu sistemul imunitar |
– simptomele apar rapid, chiar și după consumul unei cantități mici din acel aliment | – simptomele apar lent, la câteva ore după consumul alimentului în cantități mari |
– pot pune viața în pericol (șocul anafilactic) | – nu pun niciodată viața în pericol |
– nu pot fi tratate sau eliminate | – pot fi ținute sub control prin modificări în dietă și stilul de viață |
Sfaturi pentru părinți: cum știi dacă copilul tău are alergii sau intoleranțe alimentare?
1. Observă comportamentul și starea de sănătate a copilului, după mese. Este o practică pe termen lung, căci alergiile sau intoleranțele alimentare pot apărea la orice vârstă. Notează ce simptome apar, la cât timp debutează ele și ce alimente a consumat copilul, astfel încât să poți stabili o corelație între ele.
2. Consultă un medic specialist. Dacă îți este greu să distingi între alergii și intoleranțe, poți merge cu copilul la medic, pentru a face o serie de teste alergenice sau teste specifice pentru intoleranțe. În acest fel, vei primi un diagnostic clar și o serie de recomandări medicale de urmat.
3. Elimină alimentele suspecte din hrana copilului. Poți face acest lucru din inițiativa proprie, dacă observi simptomele enumerate mai sus, sau la recomandarea medicului specialist, pentru a evalua dacă simptomele dispar.
Recunoașterea simptomelor de alergie sau intoleranță și îndrumarea unui medic specialist sunt factori esențiali în diagnosticarea și gestionarea corectă a acestor afecțiuni.