Creierul și sistemul nervos central se ocupă de buna funcționare a organismului uman. Cei mici au nevoie de un consult neurologic pediatric pentru a urmări dezvoltarea lor armonioasă, fizică și mintală, cât și pentru a descoperi semne timpurii, care ar putea indica eventuale afecțiuni neurologice.
Ce înseamnă neurologie pediatrică?
Ramura medicinei care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor sistemului nervos, central și periferic, la sugari, copii și adolescenți, se numește neurologie pediatrică.
Neurologia pediatrică are ca scop depistarea și tratarea precoce a afecțiunilor sistemului nervos, în cazul tuturor nou-născuților și a copiilor născuți prematur.
În ce constă un consult neurologic pediatric?
Medicul neurolog pediatru cunoaște etapele normale ale dezvoltării motorii și cognitive a copiilor și realizează un examen neurologic adaptat vârstei lor:
- dacă sunt mici, totul are loc sub formă de joacă;
- dacă sunt adolescenți, li se explică pe înțelesul lor cerințele și importanța acestora.
Examenul neurologic urmărește testarea și verificarea forței musculare, a reflexelor și a coordonării copiilor, prin diverse tehnici. De exemplu, medicul neurolog pediatru poate testa reflexele copilului aplicând lovituri ușoare asupra genunchilor și coatelor, cu ajutorul unui ciocănel special. De asemenea, medicul mai poate testa reacțiile copilului la diverse tipuri de lumini.
Pentru evaluarea echilibrului, abilităților motorii, a coordonării eficiente mână-picior și a stării mintale, medicul neurolog pediatru îi poate cere copilului:
- să meargă normal
- să-și atingă vârful nasului cu degetul
- să-și țină echilibrul cu ochii închiși
- să alerge, să țopăie, să meargă pe vârfuri sau călcâie
- să strângă mâinile medicului
- să se ridice din poziția șezând
- să răspundă la diverse întrebări
- să pronunțe anumite cuvinte sau expresii
- să scrie etc.
Adresând întrebări suplimentare părinților, neurologul pediatru se asigură că obține un istoric medical cât mai amănunțit al micului pacient, iar dacă este necesar, recomandă o serie de investigații suplimentare pentru un diagnostic precis, cum ar fi: RMN, EEG (electroencefalograma, pentru a se asigura că activitatea electrică a creierului este în parametri optimi pentru vârsta copilului), puncția lombară (pentru depistarea eventualelor infecții sau inflamații).
Când trebuie să programezi copilul la un consult neurologic pediatric?
Este bine să programezi periodic un consult de specialitate la medicul neurolog pediatru, pentru a preveni orice fel de neplăceri.
Însă ca părinte, este important să urmărești cu atenție și să te adresezi cât mai rapid medicului pediatru dacă cel mic are următoarele simptome:
- Probleme de coordonare, echilibru sau locomotorii
- Probleme de vorbire și de deplasare
- Dureri de cap severe, frecvente sau continue
- Pierderea inexplicabilă a conștienței
- Pierderea memoriei
- Lipsa senzațiilor
- Amorțeală sau furnicături la mâini, picioare sau alte zone ale corpului
- Tremurături
- Întârzieri de dezvoltare
- Smucituri sau ticuri neintenționate
- Convulsii
Consult neurologic bebeluși – cum se desfășoară?
În cazul sugarilor și al copiilor care au capacități limitate de vorbire, medicul neurolog pediatru evaluează mișcările, reacțiile și comportamentele vizibile direct și solicită informații amănunțite de la părinți, pentru a obține un istoric medical complet.
Uneori, proaspeții părinți nu își dau seama când nou-născutul are nevoie să fie văzut de un medic neurolog.
Iată ce semne îți dau de înțeles că trebuie să duci bebelușul la un consult neurologic pediatric:
- observi mișcări ale ochilor suspicioase: mai mult într-o parte decât în cealaltă, ochii se dau peste cap sau cel mic clipește foarte des
- observi că diverse părți ale corpului se încordează anormal
- bebelușul este foarte moale, stă cu membrele pe pat sau are mișcări puține
O recomandare utilă în cazul nou-născuților ar fi să filmezi mișcările care ți se par suspicioase și să i le arăți medicului în cadrul consultului de neurologie pediatrică.
Ce afecțiuni tratează medicul neurolog pediatru?
Medicul neurolog pediatru se ocupă de diagnosticarea, tratarea și monitorizarea mai multor afecțiuni ale sistemului nervos, dintre care enumerăm:
- Cefaleea și migrena (durerile de cap)
- Traumatismele cranio-cerebrale
- Convulsiile febrile
- Epilepsia
- Manifestări neepileptice, cum ar fi:
- Sincopa
- Atacurile de înfiorare
- Automatismul ambulatoriu nocturn
- Pavorul nocturn
- Coșmarurile
- Incontinența urinară nocturnă
- Ticurile
- Vertijul paroxistic benign
- Torticolisul paroxistic benign, etc.
- Întârzierile în dezvoltarea neuropsihomotorie
- Tulburările de limbaj
- Paraliziile cerebrale
- Malformațiile și tumorile sistemului nervos
- Afecțiunile nervilor cranieni
- Sindroamele neurocutanate
- Afecțiunile neuromusculare, cum ar fi:
- Amiotrofiile spinale
- Distrofiile musculare
- Miopatiile
- Neuropatiile
- Miastenia
- Miozitele
- Paraliziile de plex brahial, etc.
- Tulburările de echilibru
- Deficitele motorii de diverse cauze
Acum că ai aflat despre importanța consultului neurologic la copii, probabil te vei întreba cum poți găsi cel mai bun medic neurolog pediatru. Ce ar fi să te orientezi însă spre un centru medical pediatric, dedicat în totalitate copiilor?
La EDENT Kids Tulcea, suntem alături de părinți și de cei mici cu toate serviciile medicale de care este nevoie: neurologie pediatrică, neonatologie, pediatrie, stomatologie pediatrică, chirurgie dentară, endodonție, ortodonție, radiologie dentară.
Aici, copiii primesc toată atenția noastră și o îngrijire specializată, de la cei mai buni medici din Tulcea. Întâmpinăm fiecare familie care ne trece pragul este întâmpinată cu empatie, căldura și zâmbetul pe buze.
Te așteptăm și pe tine în vizită!