Edent Kids

SFATURI PENTRU PARINTI – IGIENA ORALA A COPILULUI

Igiena orală începe timpuriu, încă din primele zile de viată, înainte de apariția primului dinte, prin ștergerea obrajilor, a gingiilor și a limbii cu ajutorul unei comprese din tifon, atât pentru sănătatea orală a nou-născutului cât și pentru creearea unui obicei riguros de igienă dentară, condiționat, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara.

Părinții trebuie să supravegheze periajul dentar al copiilor până la vârsta de 8 ani, deoarece aceștia nu au manualitatea necesară și deprinderea de a efectua periajul dentar corect.

Limitarea consumului de zahăr și de alimente cu potential cariogen la o singură porție pe săptămână și evitarea multiplelor gustări între mese.

Ce este placa bacteriană?

În mod normal, periajul dinților copiilor trebuie realizat pentru a putea elimina placa bacteriană din zonele puțin accesibile și pentru a suplimenta lipsa de igienă corespunzătoare care duce la apariția prematură a cariilor dentare.

La copii, periajul profesional este o măsură de prevenție care trebuie făcută cel puțin o dată la 6 luni. Periajul profesional are rolul îndepărtarea plăcii bacteriene, prevenirea apariției cariilor, depistarea afectiunilor dentare în faze incipiente, deprinderea tehnicilor corecte de menținere a igienei orale, şi, nu în ultimul rând, a anomaliilor de dinţi sau baza osoasă – ortodonţia

Profilaxia dentară reprezintă o metodă neinvazivă de prevenţie şi identificare a problemelor dentare într-un stadiu incipient, când problemele sunt încă simple şi uşor tratabile.

Recomandări pentru a menține dinți sănătoși:

  • Părinţii trebuie să cureţe cu periuţa specifică vârstei lui toate suprafata dinţilor, a limbi şi obrajilor copilului. 
  • De asemenea, trebuie sa fie foarte atenţi să nu lase peste noapte copilului biberonul cu lichide dulci, aceasta fiind cea mai frecventă cauză a apariţiei cariei de biberon la dentiţia temporară. 
  • Periajul dinţilor la vârste foarte mici se poate face cu mişcări circulare, având grijă să nu se rănească gingia.
  • Nu uita să-l verifici dacă s-a spălat pe dinţi, mai ales înainte de culcare, asta până devine o obişnuită a copilului.
Programari