Edent Kids

De la ce vârstă se fac radiografii dentare la copii?

Radiografii dentare la copii – un subiect delicat pentru mulți părinți. Majoritatea părinților se tem pentru siguranța copiilor și preferă să le evite, din cauza expunerii la se radiații. Însă adevărul este că radiografiile dentare nu sunt atât de dăunătoare pentru sănătatea celor mici

Te întrebi ce implică efectuarea unei radiografii la copii? Investigațiile radiologice ajută la detectarea cariilor ascunse, a leziunilor sau anomaliilor dentare. În cazul copiilor, sunt ideale și pentru monitorizarea dezvoltării dentiției permanente. Totuși, majoritatea părinților sunt sceptici în ceea ce privește derularea procedurii, tocmai din cauza expunerii la radiații.

Și tu te afli printre cei care cred că radiografia dentară este periculoasă și are consecințe grave asupra copiilor? Hai să te convingi că nu e deloc așa! Citește mai multe în rândurile următoare.

radiografii-dentare-la-copii

Radiografii dentare la copii – de la ce vârstă sunt recomandate și în ce situații?

Academia Americană de Stomatologie Pediatrică nu menționează o anumită vârstă la care un copil ar trebui să facă prima radiografie dentară, ci mai degrabă recomandă ca această investigație să se facă în funcție de nevoi. Unii medici stomatologi recomandă radiografiile după vârsta de 5 ani, însă investigațiile imagistice digitale, cu tehnologii de ultimă generație, sunt sigure chiar și pentru copiii mai mici. 

Există câteva situații în care trebuie efectuate de urgență radiografii dentare la copii și anume când apar:

  • spațieri neobișnuite ale dinților
  • sângerări gingivale sau boli gingivale
  • dureri dentare și umflături 
  • sensibilitate dentară acută
  • leziuni carioase profunde
  • infecții dentare sau infecții la nivelul canalelor radiculare
  • leziuni, chisturi sau tumori care se formează în cavitatea orală
  • anomalii de creștere a dinților

Cât de periculoase sunt radiografiile la copii?

Aceasta este probabil cea mai importantă întrebare pe care și-o adresează orice părinte. Este normal să te gândești la siguranța micuțului tău când vine vorba de orice expunere la radiații. Dar încearcă să te lași prinsă în scenarii negative și să transmiți teamă copilului tău, deoarece radiografia dentară nu este o investigație periculoasă. Cantitatea de radiații emisă în timpul unei radiografii dentare este de 0,001 – 0,002 mSv. 

Tehnologiile dentare au evoluat mult, iar Centrul Medical Pediatric EDENT Kids este echipat cu cele mai performante aparate de investigații radiologice digitale. Aparatele de radiologie digitală Planmeca, bazate pe protocolul Ultra Low Dose, emit radiații minime, fiind mult mai sigure pentru adulți și copii, comparativ cu radiografiile clasice, 2D. Protocolul Ultra Low Dose micșorează doza de radiații de până la 6 ori, fără a reduce calitatea imaginilor necesare pentru un diagnostic precis. Astfel, expunerea la radiații este cu până la 90% mai redusă. 

În plus, copilul va purta tot timpul o vestă de plumb care-i acoperă întreg corpul. Vesta de plumb respinge radiațiile, deci previne pătrunderea lor în organism. 

Efecte secundare radiografie dentară la copii – există?

Investigațiile imagistice, mai ales dacă sunt făcute cu atenție și cu tehnologii de ultimă generație, nu implică riscuri. În general, radiografiile dentare nu prezintă efecte secundare semnificative la copii. Expunerea la radiații este minimă, iar măsurile de protecție, precum utilizarea vestelor de plumb, garantează confortul și siguranța pacienților.

Este recomandat ca investigațiile imagistice să fie făcute doar atunci când este necesar. În general, intervalul recomandat este o dată la 12 luni sau o dată la 6 luni pentru copii care suferă de afecțiuni serioase.

Prin urmare, nu este cazul să te temi de radiografii dentare la copii. Acestea sunt investigații necesare pentru un diagnostic corect și complet. Cu tehnologiile moderne și măsurile adecvate de prevenție, riscurile apărute, mai ales în cazul celor mici, sunt reduse la minimum. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Programari