Molarul de 6 ani este primul dinte permanent care apare la copii, în jurul acestei vârste. Acesta nu înlocuiește niciun dinte temporar (dinte de lapte), ci reprezintă o creștere nouă. Copilul va păstra acest dințișor toată viața, așa că îngrijirea lui este deosebit de importantă.
Molarul de 6 ani: cum îl recunoști?
Molarul de 6 ani este un dinte definitiv cu o formă distinctă: este mai voluminos, are multe șanțuri și fosete pe partea masticatorie (relieful ocluzal) și are o culoare mai închisă față de restul dințișorilor temporari.
Mulți părinți pot confunda molarul de 6 ani cu un alt dinte de lapte, de aceea este important să știi că acesta apare în spatele celorlalți dinți temporari (dinți de lapte).
Având o poziție strategică pe arcadă, molarul de 6 ani suportă cele mai mari presiuni masticatorii, fiind primul dinte care asigură stabilitate în acest proces, motiv pentru care este atât de important.
Mai mult, acest prim molar determină forma feței interioare a copilului, afectând poziția și sănătatea celorlalți dinți permanenți. Molarul de 6 ani joacă un rol important în alinierea maxilarului superior și inferior.
Erupție molar de 6 ani
La copii, ultimul dinte de lapte erupe cel mai târziu la vârsta de 2 ani și 6 luni. În jurul vârstei de 6 ani, începe dentiția mixtă la copii, prin erupția primilor dinți definitivi: molarii de 6 ani și incisivii centrali mandibulari.
Pe măsură ce molarii de 6 ani încep să erupă, copilul poate să aibă febră ușoară, gingiile umflate și să resimtă durere la mâncat sau mestecat.
Erupția molarului de 6 ani poate să dureze până la 1 an din momentul apariției de sub mucoasa gingivală, lucru care îl face mai predispus la caria dentară. Placa bacteriană se poate aduna pe suprafața ocluzală, care prezintă multe zone de retenție, datorită acelor șanțuri și fosete caracteristice.
Cele mai frecvente simptome resimțite de copil la erupția molarului de 6 ani sunt:
- inflamarea și sensibilitatea gingiilor
- iritabilitate
- dureri de cap și de maxilar
- dificultate în a mesteca alimentele solide
- infecții
- tulburări de somn
Pentru a gestiona aceste simptome, prepară-i copilului mese cu o consistență mai moale (piure-uri de legume) sau lichidă (supe, ciorbe, smoothie-uri).
La nevoie, copilul poate clăti gura cu apă călduță, pentru a reduce inflamația și a menține zona curată de bacterii. Gingiile pot fi masate cu un tifon umed, pentru a ameliora disconfortul.
Obiceiurile de îngrijire dentară trebuie respectate în continuare.
Cum îngrijim primii dinți permanenți? Sigilarea molarilor de 6 ani
Îngrijirea molarilor de 6 ani se poate face prin sigilarea șanțurilor și fosetelor, pentru a preveni apariția cariei dentare, durerile dentare ulterioare sau chiar riscul de a pierde acești dinți definitivi.
Cum se face sigilarea molarilor de 6 ani?
Mai întâi, medicul stomatolog periază și curăță dinții copilului cu o pastă abrazivă, pentru a îndepărta reziduurile din șanțuri și fosete.
Apoi, suprafața molarului de 6 ani se pregătește cu un gel special, după care medicul stomatolog aplică o pastă fluidă care umple depresiunile, nivelând suprafața dentară.
Procedura durează în jur de 15 minute și este complet nedureroasă.
Dintele având acum o suprafață netedă, curățarea va fi mai eficientă, pentru că resturile de mâncare nu mai au unde să rămână „blocate”. În plus, pasta folosită pentru sigilare eliberează fluor, care întărește smalțul împotriva cariei dentare.
După sigilarea molarilor de 6 ani, este necesar ca părintele să supravegheze în continuare erupția dințișorilor și să-l aducă pe cel mic periodic la medicul pedodont, pentru a verifica integritatea acestora.
Când este necesar un consult stomatologic?
În perioada erupției molarilor de 6 ani, este indicat ca cel mic să fie văzut de un medic dentist, atât pentru gestionarea simptomelor de erupție (de exemplu dacă febra crește), cât și pentru verificarea erupției sănătoase, evaluarea riscului de carii dentare și a mușcăturii corecte.
Molarii de 6 ani sunt primii dinți definitivi ai copiilor, cu rol important în masticație și alinierea corectă a maxilarelor. Îngrijirea lor este deosebit de importantă, pentru ca cel mic să se bucure de un zâmbet sănătos pe măsură ce crește.